Delphi (VCL) ile veri tabanı işlemleri - 2
https://www.youtube.com/watch?v=QQEo5SxTW7A
Delphide rapor tool’u olarak kullanabileceğiniz çok sayıda araç bulunmaktadır. Biz FastReport ile örnek gerçekleştireceğiz. Örneğimizi bir önceki yazımızda yaptığımız örneğin üzerine devam ederek gerçekleştireceğiz.
Önceki örneğimizde bir adet FDConnection ile mssql veritabanına bağlantı kurmuştuk. Veri tabanımızda kayıt ve hareket isimli iki adet tablomuz vardı. Kayıt tablomuzu master , hareket tablomuzuda detail olarak ayarlamıştık.
Bu örneğimizde projemize raporlama işlemi ekleyeceğiz. Bunun için bir adet button ekliyoruz. Button1 > caption> Yazdır. frxReport bileşeni ekliyoruz. Master ve detail tablolarımızla bağlantı kurmak için iki adet frxDBDataset nesnesi ekliyoruz. Fastreport bileşenine çift tıkladığımızda ana penceremizi görebiliyoruz. Buradaki araçları nesneleri kullanarak istediğimiz özellikteki raporları hazırlayabiliyoruz. frxDBDataset1 > object inspector> dataset> qKayit (master tablomuz) seçiyoruz. Name> fqKayit olarak isimlendiriyoruz. frxDBDataset2 > object inspector> dataset> qhareket (detail tablomuz) seçiyoruz. Name> fqhareket olarak isimlendiriyoruz. frxReport’a çift tıklıyoruz ya da sağ tıklayıp >edit rapor seçebilirsiniz. Ana penceremiz açılıyor. Sol üst köşede report alanının seçeneklerinden Data’ya tıklıyoruz açılan pencereden kullanmak istediğimiz veritabanı nesnelerini seçiyoruz yani tabloları seçiyoruz gibi düşünebilirsiniz. Sağ kenarda data kısmının penceresini göreceksiniz orada data alanından veri tabanınızın nesnelerini görsel olarak görebiliyor olmalısınız. Sol kısımda alt alta sıralanmış simgeler mevcut bu simgeler rapor tasarımı için kullanabileceğimiz nesnelerdir. Simgelerden üstten 6.simgeye tıklıyoruz buradan ilk olarak rapor ekranımıza Rapor Title ekliyoruz. Ardından Master Data açılan pencerede frxdataset1(master tablomuz bağlı) seçiyoruz. Detail Data ekliyoruz ve açılan pencereden frxdataset2 (detail tablomuz bağlı) seçiyoruz. Bir adet Page Footer ekliyoruz. Sağ kısımdaki data alanından raporumuzda yer almasını istediğimiz nesneleri seçerek raporumuza ekliyoruz. Bu alandan çıkarak formumuza eklediğimiz buttona çift tıklıyoruz;
procedure TfrmMain.Button1Click(Sender : TObject);
begin
frxReport.ShowReport();
end;
Çalıştırıyoruz yazdır buttonuna tıkladığımızda açılan pencerede rapor verilerimizi görebiliyoruz. Çeşitli nesnelerle, çizgilerle, geometrik şekillerle rapor sayfamızı düzenli hale getirebiliyoruz.
frxBarCodeObject nesnesini ekleyelim. Bu nesne sayesinde raporumuza barkod ekleyebileceğiz. FastReport’u açıyoruz, sol kısımda en alttaki barkod bileşeni simgesine tıklayarak hangi tip barkodu istersek onu seçiyoruz biz code128 seçtik. Barkodda gösterilecek alanı seçiyoruz ve görüntülenmesini istediğimiz yere bırakıyoruz. Çalışıtırdığımızda barkod alanınında eklendiğini görebiliyoruz.