https://www.youtube.com/watch?v=kjcsHZeBHrQ&t=447s

ELC Server nedir?

Lisanslama işlemini kendi lokalinizde yapabilmenizi sağlayan lisans sunucusu.Genel olarak akademik kurumlar ve birden çok lisansa sahip şirketler kullanmaktadır. Kullanıcıları takip etme kolaylığı sağlar.Bir ana makine ve diğer client bilgisayarların ulaşabileceği bir network olması gerekiyor.

Kurulum

Kurulumumuza başlayalım. Bize gelen mail ile verilen linkten dosyamızı indirebiliriz ya da Embarcadero’nun kendi web sayfasından indirebiliriz ama Lisansımıza uygun olanı indirmeye dikkat etmeliyiz. Mail olarak gelen zaten lisansımıza uygun olarak gelmiş olan olacaktır. İndirdik ve bilgisayarımıza kaydediyoruz. Setup’ı çalıştırıyoruz Windows’tan gelen uyarıyı onaylıyoruz. Kurulum otomatik başlıyor, sıkıştırılmış dosyalar çıkartılıyor. ELC server’ı istediğimiz işletim sistemine göre kurulum yapabiliyoruz. Kurulum ekranımız geldi, lisans anlaşmamızı onaylıyoruz. İkinci ekranda istediğiniz dizini kurulum işlemini başlatabilirsiniz. Sonrasında next diyerek kurulumu başlatabilirsiniz. Kurulum tamamlanınca bize web tabanlı bir wizard açılıyor. Kullanıcı adı ve şifremiz ‘admin’ daha sonra bunu değiştirmemiz gerekiyor.Login diyerek giriş yapıyoruz.İlk açılış olduğu için wizard ekranı geldi.Ekrandaki Sorumuz bu sunucuyu hangi amaçla kullanacağımız. Ana lisansları dağıtacak sunucu mu? Client’ların bağlanıp lisansları alacağı sunucu mu? Yoksa yedek (ana sunucuya bir şey olursa devreye girecek)sunucu olarak mı kullanacağımız. Biz master server(ana sunucu olacağı için) olarak seçiyoruz >Next . Mail ile gelen kullanıcı adı ve lisans bilgilerimizi dolduruyoruz >Next. Domain kullanıyorsak yazmamız gereken bilgileri dolduruyoruz. Biz kullanmadığımız için geçiyoruz >Next .Add manually’ e geliyoruz. Okullar için bir örnek yapacağız . İsimlerde Türkçe karakter kullanmamaya dikkat etmeliyiz.  Add Users’in altına ogrenci1-ogrenci2-ogrenci3 yazıyoruz.  Bunları lisanslamada kullanacağımız için önemli.  Lisans kısmında otomatik bir lisans dosyası oluşturuyor. Bunu setup şeklinde çıkarttığınızda bu bilgileri girmeniz gerekmiyor , öğrenciler bu bilgileri girmeden indiriliyor.Add Groups kısmına ogrenciler yazıyoruz >add diyerek öğrencilerimizi ve gruplarımızı eklemiş olduk >Next. Buradaki ayarımız Embarcadero lisans sunucusunu kullanıcılar ne kadar süreyle bağlanıp lisanslarını güncellemeleri gerekiyor bunu seçiyoruz. Biz max 30 gün yaptık yani öğrenciler max 30 günde okula gelmeli lisans sunucularına bağlanmalı ve lisanslarını aktive etmeliler anlamına geliyor. Bu işlem network’te sunucuyu gördüğü an otomatik olarak yapılıyor >Next.  Eğer kullanıcılarımıza kurulum bilgilerini mail ile göndermek istersek bu ekranı kullanıyoruz. Biz bu ekranıda geçiyoruz. Sonraki ekranda üstte yer alan linki ve kullanıcı adlarını öğrencilerimize göndermemiz lazım. Sunucu kurulumu tamamlandı >Finish.

Öğrencilerin bilgisayarı nasıl kullanması gerektiği client kurulumuna geçelim.Az önceki adresimizden giriş yapıyoruz. ogrenci1 olarak sadece kullanıcı adı giriyoruz. Öğrenci buradan kendisine bir adet lisans sözleşmesi indirecek ve bu indirdiği dosyayı çalıştırdığı zaman kurulum esnasında Rad Studio kullanıcı adı ve şifre sormayacak. 3 Adet indirme opsiyonumuz mevcut. 1.Dosyamız Rad Studio’nun kendisinin kurulumu. 2.Dosyamız da otomatik lisans tanımlama dosyası.Eğer kullanıcımız Rad Studio’yu indirmeden önce 2.dosyayı indirip çalıştırısa Rad Studio kullanıcı adı, seri numarası,  şifre sormadan otomatik kurulum devam ediyor. Kurulum esnasında ana sunucu bu ELC server olarak kurduğumuz makineyi networkten görebiliyor olması gerekiyor.Bu dosyamızı indirip client tarafındaki bilgisayara kaydetmemiz gerekiyor ya da en alttaki slip dosyasını indirip lisanslama için gerekli yere kopyalayabiliriz. Ama bununla uğraşmaya gerek yok 2.dosyamız olan self-extractor iyi bir şekilde çalışıyor. Client makinemize dosyaları indirdikten sonra ilk önce lisanslama dosyasını çalıştırıyoruz. Çünkü lisanslama dosyasını çalıştıramazsak kurulum esnasında bize lisans bilgisi soracaktır.Lisanslama dosyasını çalıştırıp evet dedikten sonra otomatik olarak lisansımız olacaktır. Kendisi lisansımızı otomatik kopyalar bu da bize kolaylık sağlar.Lisans kurulumumuz bittikten sonra Rad Studio’nun setup’ını çalıştırarak Delphinin kurulumuna geçebiliriz. Rad Studio setup dosyamızı çalıştırıyoruz ve karşımıza gelen ekrandan lisans anlaşmamızı kabul edip install butonuna basıyoruz.Neleri kuracağımızı belirlememiz gerekiyor. Delphiyi ,win 32 ve 64 bit kuracağız seçiyoruz >Contunie. Samples (örnek uygulamalar) ve help dosyasını da kurmak için işaretliyoruz. Otomatik dosyalar indiriliyor ve kurulum işlemi gerçekleşiyor.Delphinin kurulumu tamamlandıktan sonra karşımıza Windows 10  SDK’i kurmak isteyip istemediğimize dair soru geliyor. Kurmanızda fayda var ama kursanızda kurmasanızda Delphi de herhangi bir sorun oluşturmaz. ELC server ve Client kurulumumuz tamamlandı.

Firma Bilgileri


Camart Araştırma Geliştirme Yazılım Otomasyon San. Tic.Ltd. Şti.

Mersis no : 3356 7133 6775 9746

info@camartarge.com

Vergi Dairse / no : Pamukkale v.d. 196 074 62 30

Tel : +90 850 333 80 20

İban (TL): TR30 0020 5000 0085 3809 5000 03

Arge :

Pamukkale Üniversitesi teknoloji geliştirme bölgesi (Teknokent)

Kınıklı mah. Hüsseyin yılmaz cad. no 67

idari bina d blok no g05 Pamukkale / Denizli

İban (USD):TR03 0020 5000 0085 3809 5001 01


Barbaros Mah. Halk Cad. No 47 / 2 34746 Ataşehir İstanbul

İban (Euro):TR73 0020 5000 0085 3809 5001 02

 
Harita verileri ©2015 Google

İletişim

Facebook Pinterest Twitter Google+ Dribbble