https://www.youtube.com/watch?v=yoShLlChn-8&t=1355s
FireDAC Nedir?
- AnyDAC’in Embarcadero “sürüm”ü
- Universal Data Acces Components
-Veritabanı geliştirmek için uygulama
-Delphi ve C++ Builder
- Yüksek - performans kullanım kolaylığı, kurumsal bağlantı.
- Universal Data Acces
-Ancak; birçok belirli veritabanı özelliği ile
FireDac Anahtar Özellikleri
Veri Erişim motoru
-Kurulum sınıfları + TDataSet bileşenleri
Yüksek Performanslı Veri Erişimi
-Live Data Window’dan Array DML’e kadar
Birleşik API
-SQL ayrışımı ve komutları
-Birleşik hatalar ve işlemler
FireDAC İşbaşında!
- Live Data Window
- Options System
- Monitoring
- CachedUpdates
- Array DML
- Data Type Mapping
- Recovering Connections
- Autonic Fields
FireDac Database Erişimi
- Yüksek Performans, Kolay Kullanım, Kurumsal veri erişimi
- Universal data access
Demolar
File > New > Multi - Device Application > Blank Application. Boş uygulamamızı açtık. Uygulamamızı kaydediyoruz. Yeni klasör ekliyoruz →Webinar2020.Webinar 2020’nin içine db adında klasör açıyoruz. Unit1’i →uMain olarak değiştiryoruz. Project1 → WebLocalDb olarak isimlendirmesini değiştiryoruz ve kaydediyoruz. Palette > Toolbar1>align >top . Palette >Button1 >align > left - name →btnBaglan. Local veritabanı işlemi yaparken derleme esnasında connection’ın mutlaka kapalı olarak gitmesi gerekiyor yoksa uygulama açılışta hata veriyor. WebLocalDb’ye sağ tık yapıyoruz >Add new >other > DataModule >Database . DataModule1 > Name → frmDmod - Unit1 →uDmod. File >use unit > uDmod.pas seçiyoruz. uDmod > Palette > FDConnection1(Bütün veri tabanlarıyla bağlantıyı sağladığımız ana adaptör). Palette >FDPhysSQLiteDriverLink1 ve FDGUIxWaitCursor1 ekliyoruz, bunlar mobil platform için gerekli nesneler üzerinde herhangi bir işlem yapmayacağız. Palette >FDQuery1(Veritabanına sorgu çekmek için koyuyoruz.) ekliyoruz ve bu şekilde kaydediyoruz. WebLocalDb.dproj - Projects → Bu kısmın altına veritabanını eklememiz gerekiyor eklemezsek veritabanını bulamayacaktır, sıfırdan boş bir veritabanı açacaktır ve bunu temizlemesi zor oluyor onun için bu aşamayı kesinlikle atlamayın. Biz önceden oluşturduğumuz veri tabanlarından bir tanesini buraya ekliyoruz, sizde kendi veritabanınızı ekleyin. FDConnection1 >Events >Before connect >FDConnection1BeforeConnect. Gelen kod sayfasını dolduruyoruz;
procedure TFrmDmod.FDConnection1BeforeConnect(Sender : TObject);
begin
{$ IF DEFINED (IOS) or DEFINED (ANDROID)} // (Eğer işletim sistemi Android yada IOS’sa veritabanının yolunu bu şekilde düzenle diyerek alt satırdaki gibi düzenler.)
FDConnection.ParamStr(‘Dtabase’) := Get Home Path(uygulamayla ilgili bütün dosyaların olması gereken path) + Path Delim + biservis.sqlite(veri tabanımızın adı);
{$ENDIF}
Veritabanını eklediğimiz klasöre gidiyoruz. FDConnection1’e tıklıyoruz ve buradan Windows için ayarımızı yapıyoruz. Driver ID: SQLite (biz bunu kullandık) - Database: Veritabanımızı seçiyoruz. Username : Kullanıcı adımızı giriyoruz. Test ediyoruz ve bağlantılı başarılı olarak sağlandı, kaydediyoruz. BtnBaglan’a çift tıklıyoruz kod satırına gidiyoruz.
procedure TForm1.btnBaglanClick(Sender : TObject);
begin
with frmDmod do
begin
FDConnection1.Open();
FDQuery1.Open();
end;
end.
Design >FDQuery > açılan pencereye →select*from ……→buraya database’in içindeki tablo isimlerini yazmamız gerekiyor. Bunu hazır bir sql editor’den edinerek yazabilirsiniz.